Rengöring av espressomaskin

Hur ofta man ska rengöra sin espressomaskin beror helt enkelt på hur mycket man använder den. En tumregel om man smakmässigt vill uppnå den bästa upplevelse är att rengöra den en gång i veckan. Maskinen går inte sönder om man gör det mer sällan men se i alla fall till så att ni rengör den minst en gång i månaden. Se till att hålla maskinen så ren som möjligt däremellan för att undvika eventuella problem.

Hur håller man den kontinuerligt ren?

Efter varje bryggning bör kaffesumpen slås ur direkt. Kvarvarande kaffe i silen kan antingen torkas ur med en fuktad trasa eller sköljas ur med lite varmvatten från maskinen. Om man har skummat mjölk bör man blåsa ur ångröret och torka av pipen efteråt. Gör man inte det så bränner mjölkresterna fast på ångröret och följande skumning kan komma att smaka bränt.

Hur utför man den mer genomgående rengöringen?

För att få bort de kaffefetter som den kontinuerliga rengöringen inte tar bort måste man börja med att rengöra bryggruppen genom att följa nedanstående anvisningar:

 1. Ta bort befintlig filterkorg ur handtaget och ersätt med ett blindfilter.
 2. Borsta ur bryggruppen för att bli av med överblivet kaffepulver.
 3. Häll i en tesked rengöringsmedel i blindsilen.
 4. Sätt tillbaka handtaget i maskinen.
 5. Sätt igång en bryggning med blindfiltret i. Nu kommer trycket att byggas upp och det är väldigt viktigt att man stänger av pumpen när maskinen uppnått fullt tryck. Detta märker man genom att pumpen ger av sig ett mer dovt ljud. Till en början låter maskinen relativt mycket, för att sedan gå ner i ljudnivå. När detta sker, stäng direkt av pumpen och därmed släpper backventilen ut allt vatten ner i spillbrickan. Upprepa ca 5 gånger.
 6. Töm spillbrickan om maskinen inte är avloppsansluten när allt är färdigt.

För att få en uppfattning om hur ofta man bör rengöra kan man titta på diskskummet som kommer ut ur backventilen.

 • Alldeles vitt = kanske rengör lite för ofta
 • Brunt = bra tidsintervall mellan rengöring
 • Kolsvart = bör rengöra lite oftare

När denna procedur är färdig ska man rengöra handtaget och silen. Följ dessa anvisningar:

 1. Fyll en plastbunke med kokande vatten från maskinen och någon matsked rengöringsmedel.
 2. Placera handtag och sil i plastbunke.
 3. Ställ undan bunken och låt stå i 5-10 minuter.
 4. Skölj därefter av handtaget och silen i rinnande vatten.

Medan bunken står och verkar kan man börja med dessa steg för att rengöra ångröret:

 1. Fyll ett högt glas med kallt vatten och dosera upp någon centiliter flytande rengöringsmedel. Häll i medlet i glaset.
 2. Blås ur ångröret så att trycket verkligen byggs upp.
 3. Placera därefter ångröret i glaset och öppna upp ångan ännu en gång. Denna gång för att medlet ska sugas upp i ångröret, detta tar bara någon sekund.
 4. Stäng av ångan och låt glaset stå kvar med ångröret i. Låt stå i några minuter.
 5. Ta bort glaset och avsluta med att blåsa ur ångröret.

Om ni vill se hur allt görs praktiskt finns det en video där allt visas nedan.

Service

Även om man noggrant rengör ens utrustning kan det ibland behövas liter hjälp på traven för att kaffet alltid ska bli så bra som möjligt. Vi rekommenderar att man byter packning och sil en gång om året. Detta kan man göra hemma själv eller så lämnar man in espressomaskinen till oss så fixar vi det åt er.

Grupprenovering är även viktigt att man utför. Detta behövs dock betydligt mer sällan, en gång vart tredje till femte år. För detta brukar man vanligtvis lämna in maskinen men om man vill göra det själv så kan man till fördel kolla på videon nedan där hela processen beskrivs i detalj.

Lämna ett svar