Vibrationspump & Rotationspump

När man köper espressomaskin behöver man tänka på en hel del saker: kapacitet, vattentillförsel, avlopp, storlek, pris, etc. Det kan vara lätt att glömma vilken typ av pump man vill ha. Vanligtvis är espressomaskinen utrustad med en vibrationspump eller en rotationspump. Så här går vi igenom vad skillnaden är på dessa två.

Rotationspump levererar rätt tryck snabbare, är tystare och håller längre. Dock är rotationspumpar större och dyrare än vibrationspumpar, därför används de inte särskilt ofta i mindre maskiner. I mindre maskiner och ofta lite billigare använder man istället vibrationspump som tar 5-7 sekunder före trycket är “rätt” (man kan höra att ljudet förändras). Vibrationspumpar är alltså lite långsammare men fungerar ändå riktigt bra. Smakmässigt är det endast en marginell skillnad. Rotationspumpar är snäppet bättre men det är knappt märkbart.

Om man ska jämföra semi-pro maskiner så skulle man kunna ta Rocket Espressos Appartamento och deras Cronometro R. Den förstnämnda har vibration och den sistnämnda har rotation.

Fördelen med vibrationspumpen i Appartamento är att de har kunnat skala av storleken, dock så går den inte att vattenansluta precis som de allra flesta semi-pro maskiner med vibrationspump.

Fördelen med Cronometro R är snabbheten och tystheten, dock blir maskinen lite större men den går att vattenansluta.

Så en sak som medföljer de allra flesta semi-pro maskiner med rotationspump är möjligheten att ansluta till vatten. Egentligen så är pumpen och vattenanslutningen inte länkade men maskinerna görs ofta med samma kombinationer (vibration-ej vattenanslutningsbar och rotation-vattenanslutningsbar).

Vad som passar en själv beror alltså lite på vad man vill ha.

Lämna ett svar