Rocket Espresso – skillnader mellan espressomaskinerna

Visst kan det vara svårt att veta skillnaderna mellan alla dessa maskiner? I ett hav av nya modeller och nya uppdateringar som dyker upp titt som tätt så kan det vara svårt att hålla koll på allt. Igår plockade jag upp den nya R Cinquantotto från Rocket Espresso och det fick mig att tänka – vore det inte bra med en guide så man visste vad som var vad?

Just denna guide är det som följer här nedan. Först och främst, Rocket Espresso tillverkar för tillfället 6 modeller av semi-professionella espressomaskiner (Porta Via exkluderat):

Appartamento

Cronometro V

Cronometro R

R Cinquantotto

R60V

R Nine One

I prisordning är dessa listade, men också i ordning med hur avancerad tekniken är inuti maskinen. Så vad är det som kan skilja sig åt mellan maskinerna?

Pump

Vanligast i espressomaskiner är antingen vibrationspump eller rotationspump. En snabbförklaring av de båda är att vibrationspumpen låter lite mer och är inte lika stabil som rotationspumpen. Läs gärna mer i artikeln “Vibrationspump & Rotationspump” för att lära er mer om skillnaderna och likheterna.

Appartamento och Cronometro V har vibrationspump medan de andra modellerna har rotationspump.

Värmeväxlare / dubbelkokare

Värmning av espressomaskinen kan ske genom ett helhetsystem där vattnet flödar genom hela maskinen, värmeväxlarsystem, eller så är vattnet separerat genom att bryggkokaren och ångkokaren har deras egna vattentillförsel. Fördelen med att separera kokarna är att temperaturen är perfekt för både bryggruppen och för ångan/hetvattnet. I en värmeväxlare måste vattnet ligga någonstans mittemellan vad som är ultimat för bryggruppen och vad som är ultimat för ångan/hetvattnet.

Appartamento, Cronometro V och Cronometro R har värmeväxlarsystem. R Cinquantotto, R60V och R Nine One har dubbla kokare.

Vatten & avlopp

Alla Rocket Espresso semi-pro espressomaskiner har en inbyggd vattentank och en tät spillbricka. Detta innebär att ingen av maskiner behövs kopplas in till vatten och avlopp. Däremot finns det möjligheten att koppla direkt till vatten- och avloppsnätet i de dyrare maskinerna, något som är väldigt bekvämt att göra om man kan.

Appartamento och Cronometro V kan ej kopplas till vatten och avlopp.

Temperaturreglering av kokare – PID / pressostat

Vissa espressomaskiner använder sig av en mekanisk pressostat som reglerar temperaturen i kokaren. Detta förekommer oftast på värmeväxlarsystem. På maskiner med dubbla kokare samt också ibland på värmeväxlarsystem kan en PID kontroll användas. Denna elektroniska temperaturregulator möjliggör enkel justering av temperaturen i kokaren/kokarna.

Endast Appartamento har pressostat, övriga espressomaskiner har PID.

Övrig elektronik

Andra saker som särskiljer Rocket Espressos semi-professionella espressomaskiner är: shot timer, fjärrkontroll, app, E61 / vattenfylld bryggrupp.

Shot timer finns på alla maskiner förutom Appartamento. Fjärrkontroll hittar ni endast på dyrgriparna R Cinquantotto, R60V och R Nine One. App finns för R60V och R Nine One. Endast R Nine One har en vattenfylld bryggrupp istället för den traditionella E61 bryggruppen som resterande espressomaskiner har.

Självfallet finns det fler likheter och skillnader mellan espressomaskinerna men de här är de mest uppenbara.

Läs mer om maskinerna här eller kolla in på deras videor!

Lämna ett svar