Rocket Espresso – skillnader mellan espressomaskinerna

Visst kan det vara svårt att veta skillnaderna mellan alla dessa maskiner? I ett hav av nya modeller och nya uppdateringar som dyker upp titt som tätt så kan det vara svårt att hålla koll på allt. Igår plockade jag upp den nya R Cinquantotto från Rocket Espresso och det fick mig att tänka – vore det inte bra med en guide så man visste vad som var vad?

Fortsätt läsa “Rocket Espresso – skillnader mellan espressomaskinerna”

Arabica & Robusta

De två vanligaste kaffearterna är Arabica och Robusta. Skillnaden på smaken är ganska så rak och tydlig, man behöver inte vara en professionell kaffeprovare för att märka vad som skiljer dessa kaffearter åt. Kaffe har ungefär 800 smakaromer i sig jämfört med vin som har ungefär 400 aromer, så det finns rejält med smakupplevelser ute i världen som bara väntar på att bli upptäckta.

Fortsätt läsa “Arabica & Robusta”

Historien om kaffe

Kaffeträdet

Kaffeträdet växer i subtropiskt klimat, har mörkgröna glänsande blad och täcks av vita blommor när det blommar. Doften från dessa blommor påminner om jasmin. Blommorna ersätts efter bara några dagar av gröna körsbärsliknande frukter. Frukterna sitter i klasar och ändrar sin färg från olika skiftningar av grönt via gyllenbrunt till rött eller gult. När frukterna har nått sin slutgiltiga färg, alltså någon form av röd blandat med gul, så är de mogna.

Fortsätt läsa “Historien om kaffe”

Hur gör man en espresso?

Förberedelser

För att brygga espresso behöver du en espressomaskin, kvarn, något att pressa kaffet med, porslin och naturligtvis bra bönor. Espressomaskinen ska alltid vara påslagen så att den är redo att göra kaffe. Den E61 bryggrupp som sitter på de flesta maskiner vi säljer tar över en timme att värma upp, så det är opraktiskt att slå på maskinen när du redan är sugen.

Fortsätt läsa “Hur gör man en espresso?”

Rengöring av kaffekvarn

Om man har en kaffekvarn är det minst lika viktigt att rengöra den. Kvarnrengöring ska ske lika ofta som man rengör espressomaskinen, det vill säga helst en gång i veckan men upp till en månad är helt okej. Vad en rengöring av kaffekvarnen gör är att den avlägsnar uppbyggda kafferester så att bönorna smidigare kan ta sig igenom kvarnen. Smaken blir dessutom väsentligt bättre.

Fortsätt läsa “Rengöring av kaffekvarn”

Rengöring av espressomaskin

Hur ofta man ska rengöra sin espressomaskin beror helt enkelt på hur mycket man använder den. En tumregel om man smakmässigt vill uppnå den bästa upplevelse är att rengöra den en gång i veckan. Maskinen går inte sönder om man gör det mer sällan men se i alla fall till så att ni rengör den minst en gång i månaden. Se till att hålla maskinen så ren som möjligt däremellan för att undvika eventuella problem.

Fortsätt läsa “Rengöring av espressomaskin”