Arabica & Robusta

De två vanligaste kaffearterna är Arabica och Robusta. Skillnaden på smaken är ganska så rak och tydlig, man behöver inte vara en professionell kaffeprovare för att märka vad som skiljer dessa kaffearter åt. Kaffe har ungefär 800 smakaromer i sig jämfört med vin som har ungefär 400 aromer, så det finns rejält med smakupplevelser ute i världen som bara väntar på att bli upptäckta.

Den förstnämnda, Coffea arabica, har en större aromatiskt komplexitet med betydligt fler nyanser eftersom att det finns många varianter av denna art. Om kaffet går igenom en naturlig förädling, alltså torkning med hjälp av solen eller torkare (ibland båda), får kaffet en fylligare viskositet och syrligheten dämpas. I en espresso bryggd på Arabicabönor som förädlats med hjälp av vatten kan man känna den där syrligheten som den naturliga förädlingen tar bort. Långtidsjäsning i tanker, odlad på högre altitud och hur landskapet och dess jord är uppbyggd är alla komponenter som kan ändra smaken på kaffet precis som vin och te. Den sista förädlingsmetoden är en hybrid som mixar de två första metoderna. Proportionerna på hur länge kaffet torkas och blötläggs är varierande men grunden är densamma. Denna process ger kaffet en smått syrlig karaktär, liknande syrlighet som kakao har, och fylligheten är inte lika intensiv. Många föredrar denna variant då den är lite svagare och mildare.

Robusta, Coffea canephora, har färre kromosomer (22 vs de 44 som Arabica har) vilket resulterar i mindre syrlighet och komplexitet. Denna kaffeart har mer koffein i sig naturligt, 2,7%, jämfört med Arabica, 1,5%. Koffein är rätt så bittert vilket gör att fler föredrar den lite snällare Arabica. En annan anledning kan vara att Arabica innehåller ungefär 60% mer lipider och har nästan dubbelt så hög sockerkoncentration samt dubbla mängden kalium, vilket ger en salt smak. Arten växer runtom i hela världen men främst i Afrika, Asien och Brasilien. Kaffet förädlas på samma sätt som Arabicabönorna. Det naturliga kaffet är fylligt och intensivt med en jordig, söt och träig smak. Blötlagt kaffe är inte lika syrligt och vattnet tar bort en del smaker och därför brukar detta kaffe ha en mer neutral smak.

Självklart finns det många fler sätt att förädla kaffe på som till exempel i Indien där man använder sig av monsunvindarna och regnet för att kunna åstadkomma en söt och kryddig smak eller på ön Java i Indonesien där man använder sig av WIB, en metod som ökar creman och framhäver aromer av choklad och kryddor.

Lämna ett svar